Gündem
25 Eyl 2018 17:43 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:52

152 yıldır merak ediliyordu! 'Dünyanın Kökeni'ne poz veren model bulundu!

Fransız ressam Gustave Courbet'nin ünlü tablosu 'Dünyanın Kökeni' için poz veren modelin kim olduğu ortaya çıktı.

1995’ten beri Musée d'Orsay’de sergilenen Gustave Courbet’in, bir kadının vajinasının resmettiği "Dünyanın Kökeni" adlı tablosundaki modelin kim olduğu tesadüfen bulundu.

Osmanlı'nın Paris Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakanı Halil Şerif, ressam Gustave Courbet'nin "L'origine Du Monde" (Dünyanın Kökeni) isimli ünlü eserini sipariş etmiş ve satın almıştı.

Fransız Le Monde'un haberine göre, 152 yıllık gizemin sonunda, "Dünyanın Kökeni" adlı tablodaki modelin adının Constance Queniaux olduğu ifade edildi. Queniaux'nun, Halil Şerif Paşa'nın sevgilisi olduğu biliniyor. Fransız tarihçi Claude Schopp,  Fransız yazar Alexandre Dumas (oğul) ile yazar George Sand arasındaki yazışmalara ulaştı.



Yazışmalarda bir bölümde ressam Courbet'e övgülerde bulunan Dumas, "Queniaux'nun en narin ve hassas yerini kimse böyle boyayamaz" dediği görüldü.

ÜNLÜ TABLONUN SAHİBİ HALİL ŞERİF PAŞA KİM

Ressam Gustave Courbet ile yakın ilişki içinde olan Osmanlı devlet adamlarından Halil Şerif Paşa, Courbet'nin en sıkı koleksiyonerlerindendi. Halkla ilişkiler mesleğinin duayeni Betül Mardin'in büyük dedesi olan Paris Büyükelçisi Halil Şerif Paşa, "Bir Müslüman tarafından toplanan ilk koleksiyon" unvanına sahip Osmanlı devlet adamıydı.

1832 yılında Kahire’de doğan Halil Şerif Paşa, 1855’te Paris’teki Exposition Universelle’deki Mısır sergisinin sorumluluğunu yapmıştı. "Süslü Şerif" lakabıyla bilinen ve Paris sosyetesi tarafından yakından tanınan Halil Paşa hakkında Paris gazetelerinde "Osmanlı dandy’si" ifadeleri kullanılıyordu. Kumara ve kadınlara karşı zaafıyla da bilinen Halil paşa, "Grand Monde’daki en soğukkanlı kumarbaz" olarak biliniyordu.

Evlendiği Sanatçı Jeanne de Tourbey sayesinde Gustave Flaubert, Saint Beuve, Ernest Renan, Emile Olivier gibi ünlü yazarlarla tanıştı. Gustave Courbet'le dost oldu.  atölyesine gidip gelmeye başladı. Halil Şerif Paşa Courbet’nin çıplak kadın resimlerini bile almaktan hiç çekinmiyordu. Bugün Türkiye’deki hiçbir yayın organının basmaya cesaret edemediği ve d'Orsay'da önünde yıllar sonra eylem yapılan "Dünyanın Kökeni" adlı tabloyu da alan oydu.

TABLOLARINI SATIŞA ÇIKARDI

Ekonomik sıkıntı yaşayan Halil Şerif Paşa, resimlerini satışa çıkarmak zorunda kaldı. 1868 Ocak ayında tablolarını satışa çıkardığı haberi L’Artiste Dergisi’nde çıktı.

Fransızların ünlü edebiyatçısı Theophile Gautier satış kataloğuna şunları yazdı: "Her resim dikkatle seçilmiş. Aralarında bir tane bile kötü resim, tek bir sahte inci yok. Her sanatçının en saf elmaslarından biri burada." Tüm tablolar müzayedede satıldı. Halil Şerif Paşa, bugün değeri milyar dolar edecek 109 tabloyu 638 bin franga sattı.