Gündem
27 Mayıs 2016 14:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:15

15 yıldır paralarını alamayan İhlaszedeler lüks yatlara isyan etti! Dernek kurdu!

2000'li yıllarda batan İhlas Finans'ın mağdur ettiği mudiler, haklarını aramak için dernek kurdu. İhlaszedeler, holdinge neden kayyum atanmadığını sordu...

Yıllardır çözülemeyen dava kangrene döndü. BDDK tarafından 2001 yılında faaliyetlerine son verilen İhlas Holding’e ait İhlas Finans’ın, mudilerine yönelik ödemeler yılan hikayesine döndü. Son olarak 2009 yılında küresel krizi bahane eden grup, ödemeleri 2016 yılına kadar ertelenmesini sağlamıştı.

Holding şimdi de, içinde bulunduğu mali krizi gerekçe göstererek, mudilere ödeme yapmaya yanaşmadığı iddia edildi... El koyma işleminin üzerinden geçen 15 yıllık dönemde büyük kısmı vefat eden mudiler ise, haklarını aramak için bir dernek kurdu. Mudiler, “İhlas 'a kayyum niye atanmıyor” diye sordular.

İhlas mağdurlarının hikayesi şöyle:

Haç ve Umre paraları battı


Türkiye’nin ilk özel finans kurumları arasında yer alan İhlas Grubu’na ait İhlas Finans Kurumu, grup şirketlerine örtülü kaynak aktarımı nedeniyle 2000’li yıllarda battı. BDDK da, mali açıdan yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelen İhlas Finans’ın faaliyetlerini 2001 yılında durdurdu.

Bu dönemde murakıplar tarafından hazırlanan raporda, İhlas Finans’ın kaynakları ile grubun sahibi olduğu TGRT ve Türkiye Gazetesi’nin fonlandığı kaydedildi. Yine aynı raporlarda, 2001’de 222 bin 298 mudiye, 676 milyon dolar ve 245 milyon Euro borcu olduğu bilgisi yer aldı. O dönemde özel finans kurumları garanti kapsamında olmadığı için, mudilerin alacaklarını devlet üstlenmedi.

İhlas Holding ise, 222 bin mudinin alacağını kademeli olarak ödeneceğini duyurdu. Bu dönemde, mudilerin alacaklarının bir kısmı, gayrimenkul veya mal olarak ödendi. 2009 yılına gelindiğinde ise 68 bin hesap sahibinin 398 milyon dolarlık alacağı kaldı.

5 yıl ötelenmesi istendi...

İhlas Holding, 2009 yılında küresel krizi gerekçe göstererek, yaklaşık 70 bin mudinin alacağını beş yıl ötelenmesini istedi. Devlette holdingin bu talebini olumlu bularak, mudilerin tüm alacaklarının ödenmesi için 2016 yılına kadar süre verdi. 2016 yılına gelindiğinde ise holding yine mudilerin alacaklarının tamamını ödemedi. Şimdi de holdingin içinde bulunduğu mali darboğaz gerekçe gösterilerek, mudilerin alacaklarının yeniden ötelenmesi planlanıyor. Bunun içinde bazı lobi çalışmaları yürütülüyor.

İhlas'a kayyum yok

İhlas Holding, binlerce aileyi mağdur etti. Aradan geçen 15 yıllık süre içinde, paraları İhlas Finans’ta batan bir çok vatandaş hayatını kaybetti. Geriye kalanlar ise bir dernek çatısı altında birleşerek, haklarını aramayı sürdürüyor. Sosyal medya aracılığı ile seslerini duyurmaya çalışan İhlas mağdurları, sosyal medya üzerinden paylaştıkları mesajlarda, son dönemde camilere yaşatma derneklerine dahi kayyum atanmasını hatırlatarak, “İhlas Holding’e kayyum niye atanmıyor” diye sordular.

Ören'lerin lüsk yaşantısı

İhlas mağdurları 15 yıldır alacaklarını tahsil etmenin yolunu ararken Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahit Ören’in şatafatlı yaşantısı büyük tepki topladı. Mücahit Ören’in, son dönemde satın aldığı milyon dolarlık yat ve villaların fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşan İhlaszedeler, adeta isyan etti. Enver Ören’in vefatının ardından holdingin başına geçen Mücahit Ören, yakın çevresinde lüks yaşantısı ile tanınıyor. Ören’in şatafatlı hayatı, cemaat içinde rahatsızlığa yol açtı.(Taraf)

Pelin Batu'dan Mücahit Ören bombası! İhlaszedelerin parasıyla Paris keyfi! (Haberi için tıklayın)