Gündem
21 Nis 2018 09:06 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:10

15 Temmuz'da Türk Telekom'u işgal davasında 40 sanığa müebbet

İstanbul'daki davada 7 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 33 sanığa müebbet hapis cezası verildi.

İstanbul Acıbadem'deki Türk Telekom binasının işgaline ilişkin darbe davasında, 7 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 33 sanığa müebbet hapis cezası verildi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde işgal edilmek istenen yerlerden biri de Acıbadem’deki Türk Telekom binasıydı. İşgal girişimi sırasında direnç gösteren Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişi darbecilerin açtıkları ateş sonucu hayatını kaybetmiş, olayların bastırılmasının ardından bir yüzbaşı, özel harekat polisleri tarafından vurularak öldürülürmüş ve olaylara karışan 7’si rütbeli 34’ü er 41 kişi ise yakalanmıştı.

Tutuklu 41 sanığın yargılandığı İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bugün davayı sonlandırarak kararını açıkladı.

Karara göre, rütbeli sanıklar Astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve çıkan olaylarda “6 kişiyi kasten öldürme” suçlarından 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Tutuklu rütbeli sanıklardan eski Teğmen Şerif Özbay’ın ise, 2 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu belirten mahkeme heyeti, sanık Özbay’a, “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etme” ve çıkan olaylarda “2 kişiyi kasten öldürme” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsine karar verdi.

Mahkeme heyeti, er sıfatları nedeniyle eylem içindeki katılma ve hareket durumlarını göz önüne aldığı 33 er Hakkı’nda ise Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesinde yer alan indirim halini uygulayarak, “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” ve çıkan olaylarda “6 kişiyi kasten öldürme” suçlarından 7’şer kez ‘müebbet’ hapis cezası verdi.

Tutuklu sanıklardan er Muhammet Şahin’in, olaylarda dahli olmadığı gerekçesiyle tüm suçlardan beraatine karar veren heyet, bu sanığın tahliyesini de kararlaştırdı.