Güncel
13 Eki 2017 15:11 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:42

15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası

- AK Parti İstanbul milletvekilleri Benli ile Kaynarca, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde devam eden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasını izledi

İSTANBUL (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli ile AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde 34 kişinin şehit edilmesine ilişkin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasını izlemek üzere Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde açıklama yaptı.

Benli, gazi ve şehit yakınlarıyla birlikte İstanbul'un birçok ilçesinden davayı izlemeye geldiklerini belirterek, 34 şehidin acımasızca katledildiğini ama buna rağmen vatandaşların kendilerini ve etrafındaki insanları savunduğunu anlattı.

Fatma Benli, şunları kaydetti:

"Bu dava insanların başka yaralılara yardım etmek için yaralanmayı, hatta ölmeyi göze aldığı ve bunu da bizatihi şehadetleriyle ispatladığı bir davadır. Duruşma salonunda birçok şehit yakını ve gazi var. Şehit anneleriyle konuştuğumuzda bir milletvekili olarak onlara verecek cevabımız maalesef olmuyor. Çünkü 16 yaşındaki evlatlarını kaybeden bir anneye söylenecek bir söz yok ama hukukçu olan bir milletvekili olarak bizim burada bulunmamızın en temel sebebi yargılanmanın adil bir şekilde gerçekleşmesi, bunun için sanıkların öncelikle savunma haklarının sağlanması ve özellikle kamera kayıtlarından, tank ateşleriyle, G3 mermileriyle vefat eden insanlarımızın tek tek belirlenmesidir. Hukukun ortaya koyduğu sonuçlarla da bundan sonra hiç kimsenin Türkiye'de darbe girişimini bir daha aklından dahi geçiremeyeceği bir noktaya getirilmesidir. O yüzden bu davaya sahip çıkan, Silivri'ye kadar gelerek özellikle bütün davaları takip eden vatandaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum."

- "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti"

Tülay Kaynarca ise bir ihanet şebekesinin, bir ihanet terör örgütünün darbe girişimi yaptığını ve Türkiye’nin uçurumdan döndüğünü ifade ederek, "Burada izlediğimiz her an, o gece yaşadıklarımızı tekrar düşündürüyor. Ben İstanbul milletvekiliyim, o gece sabaha kadar Silivri’deydim." diye konuştu.

Şehit yakınları ve gazilerle duruşmayı izlediklerine değinen Kaynarca, şunları söyledi:

"Dava şu anda 3 ayrı kısımdan oluşuyor. Önce erler, sonra öğrenciler ve arkasından uzmanlar savunma yapacak. Bu davalarda sanıkların çok olmasından dolayı davalar uzun sürüyor. Burada savunma hakkı çok önemli. İki şeye dikkat etmemiz lazım. Birincisi, savunma haklarını yapıyor olmaları. Ne kadar sürüyorsa sonuna kadar hakim ve oradaki hazirun savunma haklarını yapıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti... Adil yargılamanın en pozitif ve en örneklerin sergilendiği bir tablo."

Şehit yakınları ve gazilerin, sanıklar karşısında o geceyi yeniden yaşadıklarını ve acı çektiklerini aktaran Kaynarca, sözlerini, "Aziz milletimizin asil duruşu, saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın feraseti ve öngörüsüyle Allah’a çok şükür ki uçurumun kenarından ülkemiz döndü. Türkiye'nin etrafında oynanan bütün oyunlar çerçevesinde bu FETÖ olaylarına baktığımız zaman fotoğrafı çok daha net görebiliyorsunuz. O yüzden sonuna kadar burada olacağız." diye tamamladı.