Gündem
04 Mar 2015 15:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

100 yılın bamyası kime gidecek?

Sinemamızdaki cinsiyetçi üretimlere verilen Altın Bamya Ödülleri bu sene Türkiye sinemasının 100 yılına gidecek. Adaylar arasında Tecavüzcü Coşkun, Tarkan, Recep İvedik, Afrodit, Kezban ile Mum Kokulu Kadınlar filmindeki kadın karakterler var...

Türkiye Sineması'ndaki erkek egemen bakışa, cinsiyetçi klişelere karşı yedi senedir dağıtılan Altın Bamya Ödülleri bu sene sinemamızın 100 yılını değerlendiriyor. Türkiye sinemasının 100 yılını tarayan Altın Bamya Akademisi üyeleri erkek karakter kategorisinde ‘Tecavüzcü Coşkun’, ‘Tarkan’ ve ‘Recep İvedik’i, kadın karakter kategorisinde ise ‘Kezban’, ‘Afrodit’ ve ‘Mum Kokulu Kadınlar’daki tüm kadın karakterleri aday gösterdi.

Yedi sene önce Türkiye sinemasındaki cinsiyetçi kalıplarla mücadele etmenin aracı olarak ortaya çıkan ödülleri dağıtan Altın Bamya Akademisi’nden Hülya Uğur Tanrıöver kategorileri şöyle açıkladı: “100 yılı tararken ne kadar yorulduğumuzu, eğlendiğimizi, aynı zamanda ne kadar öfkelendiğimizi tahmin edemezsiniz. 100 Yılın Bamyası Ödülleri'nin bu yılki adayları erkek karakter kategorisinde ‘Tecavüzcü Coşkun’, ‘Tarkan’ ve ‘Recep İvedik’, kadın karakter kategorisinde ise ‘Kezban’, ‘Afrodit’ ve ‘Mum Kokulu Kadınlar’daki tüm kadın karakterler var. Ödülleri sanatçının kendisine ve oyunculuğuna değil, canlandırdığı karaktere veriyoruz. Bir de ödüle doyamayan yönetmenlerimiz ve senaristlerimiz var. Senaryo dalı adaylarını ‘Sözde Kızlar’, ‘Acı Hayat ’ ve ‘Ah Müjgan Ah‘; film kategorisi adaylarını ise ‘Canlı Hedef’, ‘Kilink’ serisi ve ‘Ölünceye Kadar’ olarak belirledik."



Altın Bamya'lar arasında ayrıca Jüri Özel-Tek Taşlı Bamya Ödülü, Jüri Özel-103,5/Yüz Üç Buçuk Bamya-Homofobi Ödülü, Jüri Özel-Eşek Arısı-Cinsiyetçi Dil Ödülü de olacak. Ayrıca Türkiye'de bir dönem erkek kuşakların cinselliğe ve cinsiyete dair hâl ve tavırlarına esin kaynağı olan tüm seks filmleri ise Jüri Özel-100 Bamya Turşusu Ödülü ile ödüllendirilecek. Ödüller sinemada cinsiyetçi bakış ve klişelerin sona erdirilmesi, gelecek yıllarda ödül verilecek film bulunamaması dileğiyle dağıtılacak.

Festivalde ‘kadınların direnişi’ var

Kadınların sinemasını gündeme getiren Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin 13’üncüsü 13 Mart’ta İstanbul’da başlıyor. Festival bu sene yıl ‘Kadınların Sineması, Kadınların Direnişi, Direnişin Sineması’ temasıyla düzenlenecek. Festival kapsamında İstanbul Modern, Pera Müzesi ve Rampa salonlarında, 25 ülkeden 61 film gösterilecek. Filmler 'Kadınların Sineması', 'Margarethe von Trotta Toplu Gösterimi', 'Nahid Persson Sarvestani Toplu Gösterimi', 'Kendine Ait Bir Cüzdan', 'Cins, Cinsiyet, Cinsiyetler' ve 'Bedenimiz Bizimdir' adında altı ayrı bölümde seyirciyle buluşacak. 1975'ten bu bu yana çektiği filmlerde güçlü kadın karakterler yaratan Margarethe von Trotta festivalin konuklarından biri. Von Trotta ile buluşma 17 Mart Salı günü İstanbul Modern'de yapılacak.

27 Nisan’a kadar, altı ayrı şehirde sürecek olan gezici festival 13-22 Mart’ta  İstanbul’da, 28-29 Mart'ta Denizli'de, 4-5 Nisan'da Muğla-Bodrum'da, 11-12  Nisan'da Diyarbakır'da, 18-19 Nisan'da Adana'da, 25-26 Nisan'da İzmir'de  olacak.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Filmmor Kadın Filmleri Festivali  Koordinatörü Melek Özman, "Dünyanın her yerinde kadınlara karşı küresel  bir saldırı söz konusu. Ancak kadınların küresel direnişi de var ve biz bu  direnişe dikkat çekmek istedik. Hâlâ kadına yönelik şiddeti üçüncü  sayfalardan, dizilerden görüyoruz ama buralarda kadının direnişini  göremiyoruz. İşte bu festivalde kadınların direnişini göreceğiz" dedi.
13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 13 Mart Cuma günü, saat 19.00’da Galatasaray Meydanı’ndan Pera Müzesi’ne yapılacak Festival Yürüyüşü ile başlayacak.
13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali programı www.filmmor.org adresinde.