Gündem
23 Eyl 2014 17:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:45

"Türkiye mülteci krizi ile karşı karşıya"

IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki köylerini ve Kürt nüfusunun yaşadığı Kobane'yi ele geçirmesinin ardından Türkiye'ye mülteci akınının başladığını yazan gazete, kitlesel göçün Türkiye sınırında kaotik sahneler oluşturduğunu yazdı.

Gazete Kobane bölgesinde 250- 400 bin dolayında insanın yaşadığını ve diğer bir potansiyel mülteci dalgası yarattığına dikkat çekerek Esad rejiminden kaçan Suriyelilerin Mart 2011'den beri yaklaşık 1.6 milyon mültecinin Suriye'den Türkiye'ye geldiğini hatırlattı.

Bölgeyi ziyaret ettiğini aktaran gazete,Türkiye'den sadece 2 mil uzakta olan Kobane'nin tam bir hayalet şehire döndüğünü, 50 bin kişinin yaşadığı bölgede Kürt savaşçılarla 2 bin dolayında yerleşik insan kaldığını ve geri kalanların bir çoğununun evlerinde silahla beklediğini aktardı.

1948'DEKİ FİLİSTİNLİLERİN GÖÇÜNE BENZİYOR

Telegraph gazetesi bazılarının evlerini bir daha görememek üzere terk ettiklerini ve bu durumu 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasıyla göç etmek zorunda kalan Filistinlilerin durumuna benzettilerini aktardı.

Gazete şöyle devam etti: "IŞİD, aralarında Hristiyan, Yezidi, Alevi, Irak ve Suriye Şii'leri olmak üzere Sünni olmayan Müslümanlara saldırıyor. Kürtlere ise laik yaşam tarzlarından dolayı hedef aldıklarına inanılıyor. Çok sayıda kişi, IŞİD'in hunharca işledikleri cinayetler yüzünden kaçmaya zorlandıklarını söylüyor."

Suriye sınırına yakın olan Urfa'nın Suruç ilçesinin iki günde nüfusunun ikiye katlandığını ve birçok mültecinin parklarda, meydanlarda, ve hastanelerde konakladığını yazan gazete, Türk hükümetinin ve hayır kurumlarının çadırlardan oluşan geçici kamplar kurduğunu ve mültecilerin süt, ekmek, ve battaniye gibi temel ihtiyaçların karşılanması için arayışa geçtiğini yazdı.