Gündem
26 Mayıs 2016 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:33

"TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2016 Ödülleri" sahiplerini buldu! İşte ödül kazanan isimler...

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından verilen 'Yılın Basın Fotoğrafı 2016 Ödülleri' törenle sahiplerini buldu.

Bu yıl 31'incisi düzenlenen ödül töreninin açılışında konuşan TFMD Başkanı Rıza Özel, 1985'ten beri aralıksız düzenlenen yarışmada bu yıl 4 bin 155 kare fotoğrafın yarıştığını açıkladı.

Özel, sahilde ölü bulunan ve "Aylan bebek" olarak bilinen Suriyeli Aylan Kürdi'nin fotoğrafının yayınlanmasının etik tartışmalara yol açtığını, ancak fotoğrafın basında yer almasından sonra özellikle Avrupa'nın Suriyeli sığınmacılara bakışının değiştiğini ifade etti. Özel, bu sene ödül kazanan "acı kareler"in, ödül kazanan son fotoğraflar olmasını dileyerek, benzer dramların yaşanmamasını temenni etti.

Konuşmasında ayrıca, foto muhabirlerinin yaşadığı sorunlara değinen Özel, "Mesleğimiz istihdam sıkıntısı yaşıyor. Her gün bir meslektaşımız daha kapı önüne koyuluyor. Evine ekmek götüremiyor. Bir ülkede gazete çıkaracaksınız, üstelik tirajlarda ilk ona ilk yirmiye gireceksiniz, o ülkede bu gazetenin başkentteki merkezinde ya da bürosunda bir tek temsilci ve iki reklamcı çalışacak. Ne bir foto muhabiri, ne bir muhabir olacak. Bu ülke Türkiye. Üstelik gazeteler Türkiye'de destekleniyor." dedi.

Anadolu Ajansı'nın 9 foto muhabirine 13 ödül

Gecede Anadolu Ajansı'nın 9 foto muhabiri 13 ayrı dalda ödüle layık görüldü. Kerem Kocalar "Yılın Haber Fotoğrafı Üçüncüsü", İsa Terli "TFMD Özel Ödülü" ve "Mustafa Pekcan Özel Ödülü", Onur Çoban "Yılın Spor Fotoğrafı Mansiyon" ödülü ve "Jüri özel ödülü", Özge Elif Kızıl "Yılın Portre Fotoğrafı" birincilik ödülü, "Yılın Foto Röportajı Mansiyon" ödülü ve "Sebahattin Yılmaz Cem Emir Özel Ödülü", Erçin Top "Yılın Portre Fotoğrafı" üçüncülük ödülü, Özkan Bilgin "Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı" birincilik ödülü, Murat Kula "Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı" ikincilik ödülü, Erhan Sevenler "Yılın Türkiye Güzellikleri Fotoğrafı" ikincilik ödülü, Ali İhsan Öztürk "Türkiye Güzellikleri Mansiyon" ödüllerine layık görüldü.

Yılın Basın Fotoğrafı" ödülü "Aylan bebek" fotoğrafına

8 kategoride 30 fotoğraf ve 6 serinin ödüllerinin sahiplerini bulduğu gecede, Doğan Haber Ajansı'ndan Nilüfer Demir'in tüm dünyada yankı uyandıran "Aylan bebek" fotoğrafı, "Yılın Basın Fotoğrafı" ve "Yılın Haber Fotoğrafı" birincilik ödüllerine layık görüldü.

"Yılın Haber Fotoğrafı" ikincisi Tumay Berkin'in olurken, "Yılın Haber Fotoğrafı Mansiyon" ödülünü EPA foto muhabiri Tolga Bozoğlu kazandı.

"Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafları" ödülleri

"Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı" ödülünü Yeniyüzyıl Gazetesi'nden Eser Erenler, bu dalda ikinciliği EPA'dan Tolga Bozoğlu, üçüncülüğü Habertürk Gazetesi'nden Sedat Yılmaz, mansiyon ödülünü de Milliyet Gazetesi'nden Ercan Arslan elde etti.

"Avrupa Birliği Özel Ödülüne" Reuters'dan Ümit Bektaş layık görülürken, "Yılın Günlük Hayat Fotoğrafı" dalında birinciliği serbest foto muhabiri Yağız Karahan, ikinciliği Cumhuriyet Gazetesi'nden Can Erok ve üçüncülüğü de Hürriyet Gazetesi'nden Selahattin Sönmez kazandı.

Portre fotoğrafı dalında Agence Le Journal'den Emin Özmen ve aynı dalda Hürriyet Gazetesi'nden Levent Kulu mansiyon ödülü aldı. "Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı" dalında ise serbest foto muhabiri Aykut Fırat, üçüncü oldu.

"Yılın Siyaset Fotoğrafı" dalında Doğan Haber Ajansı'ndan Uğur Can birinciliğe, Cumhuriyet Gazetesi'nden Necati Savaş ikinciliğe, Milliyet Gazetesi'nden Oğuz Yeter üçüncülüğe layık görüldü.

"Türkiye Güzellikleri" dalında ise birinciliği Milliyet Gazetesi'nden Ozan Güzelce, üçüncülüğü Associated Press'den Emrah Güler elde ederken, "Rafet Hüner Özel Ödülü'nü" İhlas Haber Ajansı'ndan Eren Bozkurt aldı.

"Yılın Foto Röportaj" ödülleri

Yılın Foto Röportajı dalında AFP'den Bülent Kılıç birincilik ödülü alırken, bu dalda ikinciliğe Le Journal'den Emin Özmen, üçüncülüğe ise Atlas Dergisi'nden Kerem Yücel layık görüldü.

Geceye çok sayıda davetlinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız da katıldı.