Kültür Sanat
18 Kas 2016 23:03 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

"Felah 1949" tiyatro oyununun galası yapıldı

- Tekamül Tiyatrosu tarafından sahnelen iki perdelik oyun, Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluştu

İSTANBUL (AA) - Yasin Çetin'in yazıp yönettiği ve Yaşar Alptekin'in başrolünü üstlendiği "Felah 1949" tiyatro oyununun galası yapıldı.

"Tekamül Tiyatrosu" tarafından sahnelen iki perdelik oyun, Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluştu.

Oyun öncesi AA muhabirine açıklama yapan Tekamül Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yasin Çetin, "Yaşadığımız her yeri cennete çevirmek elimizde, orası bir hapishane olsa bile" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi.

"Felah 1949"un, yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Çetin, "Oyun, cezaevinde tünel kazıp kaçmaya çalışan iki idamlık, iki müebbet hapis cezalısı mahkumun serüvenini anlatıyor. Trende dini sohbet yaptığı için bir alim cezaevine atılıyor. İçeride öldürülmesi için de bu idamlık mahkumların koğuşuna gönderiliyor. Oyunda bu mahkumların dönüşümünü izliyoruz." diye konuştu.

- 25 kişilik profesyonel ekip

Türkiye'de, özel tiyatro sayılarının gün geçtikçe arttığına ve izleyiciye daha fazla alternatif sunulduğuna dikkati çeken Çetin, şunları dile getirdi:

"Çok büyük bir prodüksiyon çalışmamız oldu. İki katlı, 4,5 metre yükseliğinde ve 8,5 metre genişliğinde bir dekor kullandık. Çok kaliteli bir ekiple çalışıyoruz. Perde arkası dahil 25 kişiyiz. Oyuncuların tamamı konservatuvar mezunu. Oyunun içindeki müzikler de sahnede canlı olarak yapılıyor. Türkiye'deki tiyatronun tekamülü için çalışıyoruz."

Oyunda "Hüsrev Atıf Tunahan" karakterini canlandıran Yaşar Alptekin de oyunun 1940'lı yıllarda geçtiğini ve o dönemin yasaklarına bir gönderme yaptığını kaydetti.

Alptekin, yaklaşık 1,5 saat süren oyunun "İlahi adalet" kavramı üzerine yoğunlaştığını aktararak, şöyle konuştu:

"Gençler artık okumuyor. Bilmek üzerimize farz olduğu gibi, tebliğ etmek de farz. Biz de bildiklerimizi tiyatro yoluyla anlatmaya çalışıyoruz. Önceden imamlar, hocalar üç kağıtçı veya sapık olarak gösterilirdi. Çünkü muhafazakar kesim, o dönem tiyatroya günah dedi. Tiyatronun ne kadar önemli bir iletişim aracı olduğu yeni yeni anlaşılıyor. Biz bu işin Müslümanca nasıl yapıldığını gösterme niyetindeyiz."

Yasin Çetin'in de oynadığı "Felah 1949"un kadrosunda ayrıca, Orkun Başarır, Tolga Çelik, Erdem Ergül, Sinan Savaş, Çağdaş Demir ve Osman Pekol yer alıyor.

Kostüm tasarımını Mitra Dorsa, dekor tasarımını Adnan Yılmaz ve ışık tasarımını İsmail Sağır'ın üstlendiği oyunda, sahne müziklerini ise Kemal Kartal ve Hasan Koca icra ediyor.