Güncel
17 Eyl 2017 16:05 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:41

"Daha küçük birliklere değil daha büyük birliklere ihtiyacımız var"

- Eski Başbakan ve AK Parti Milletvekili Davutoğlu:- "(IKBY'de 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma ilişkin) Yüzyıl önce Ortadoğu coğrafyasını dilim dilim parçalayarak kardeşi kardeşe düşman edenler, bir şehri diğer şehirlerden koparanlar, köyü köyden ayıranlar bir tuzak daha kuruyorlar. Bu..

MANİSA (AA) - Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı referanduma ilişkin "Yüzyıl önce Ortadoğu coğrafyasını dilim dilim parçalayarak kardeşi kardeşe düşman edenler, bir şehri diğer şehirlerden koparanlar, köyü köyden ayıranlar bir tuzak daha kuruyorlar. Bu haritaları daha da küçültmek isteyenler ve ülkeleri bölmek isteyenlere karşı bir birlik mesajı verelim. Daha küçük birliklere değil daha büyük birliklere ihtiyacımız var." dedi.

Davutoğlu, Manisa Türkmen Derneğinin "1. Bağ Bozma ve Yörük Kültür Şöleni"ne kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşüne katıldı. Daha sonra şölenin yapıldığı alana geçen Davutoğlu, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençler, AK Parti MKYK üyesi Murat Baybatur ve AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ile vatandaşları selamladı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Başbakanlık döneminde gittiği ülke ve bölgelerde şehitleri ve Türkiye ile tarih boyunca yoldaşlık yapmış kim varsa onların mekanlarını ziyaret ettiğini belirtti.

- "MİT tırları operasyonunun hedefi, misyonumuzdu"

Gittiği yerlerdeki Türkmen Yörükleri de ziyaret ettiğini, ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktaran Davutoğlu, Suriye'deki iç savaşın başlamasının ardından Bayırbucak Türkmenlerini ülkemizde ağırladıklarını, Türkmen boylarıyla bir araya geldiklerini, onları korumaya çalıştıklarını anlattı.

Türkmenlere yapılan yardımlara değinen Davutoğlu, "MİT tırları operasyonu"na dikkati çekerek şunları söyledi:

"Emin olunuz, eğer FETÖ denilen bu hain örgüt MİT tırlarına operasyon yapmışsa, daha sonra bizzat benim odamı Suriye ile ilgili oradaki Türkmen boylarının da içinde bulunduğu kardeşlerimizle ilgili planlama yaparken dinlemiş ve komplo kurmuşsa, temel hedefleri ne Cumhurbaşkanımızdı, o zaman Başbakandı, ne de bizlerdik. Temel hedef, bizim taşıdığımız misyondu ve onu yok etmek istediler. 15 Temmuz'da da o misyona savaş açtılar. O savaş açanlara diyoruzki bizi Haçlılar ve Moğollar yıldıramamış ve bizi emperyalist güçler yıldıramamış 'Siz mi yıldıracaksınız?' Biz buradayız ve yiğit Türkmen boyları buradadır. Sonuna kadar Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerine de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Onlara yardıma giden devlet görevlilerini bir suçluymuş gibi yere yatırarak aramaya kalkarlar. O tırlarda yardım taşıyanları durdurmaya çalışanlar bilsinki Türkiye Cumhuriyeti sınırlara saygılıdır. Ama sınırlarımızın ötesinde bir kardeşimizin ayağına diken batsa biz hissederiz. Yüreğimiz yanar ve gereğini yaparız."

- "Bir şehri diğer şehirlerden koparanlar, köyü köyden ayıranlar bir tuzak daha kuruyorlar"

"Yüzyıl önce Ortadoğu coğrafyasını dilim dilim parçalayarak kardeşi kardeşe düşman edenler, bir şehri diğer şehirlerden koparanlar, köyü köyden ayıranlar bir tuzak daha kuruyorlar." diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu haritaları daha da küçültmek isteyenler ve ülkeleri bölmek isteyenlere karşı bir birlik mesajı verelim. Daha küçük birliklere değil daha büyük birliklere ihtiyacımız var. Ülkeleri parçalayarak bu ülkelerin içine insanların arasına nifak tohumları ekerek kimse herhangi bir başarıya ulaşamaz. Bir kez daha bütün Ortadoğuyu birleştirecek, ruhlar ve gönülleri birleştirecek, var olan sınırlara saygı duyacak ama bu sınırların ötesindeki bütün Ortadoğu’daki kardeşlerimizi birleştirecek ve bütünleştirecek bir vizyonun takipçisi olduğumuzu belirtmek isterim. Türkiye bu coğrafyaya sahip çıktığı için tuzak kuranların tuzakları bozulacak."

Şenlikte Milletvekili Selçuk Özdağ, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve Manisa Türkmen Derneği Başkanı Arif Kurtoğlu da konuşma yaptı.

Çelik, Davutoğlu'na Türkmen kültürünü yansıtan çeşitli hediyeler takdim etti.