Teknoloji
20 Ağu 2016 17:27 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:32

"BİHAT 2016" Trabzon'da düzenlenecek

- KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgen: "Bitkilerin, insan hayatının vazgeçilmez ve ertelenemez bir ihtiyacı olan ilacın önemli kaynaklarından birini oluşturduğu bilinen bir gerçektir. Toplantıda, bitkisel ilaç hammaddeleri ile ilgili bilgileri ve güncel gelişmeleri bir kez daha gözden geçirmeyi...

TRABZON (AA) - 22. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı (BİHAT 2016) Trabzon'da gerçekleştirilecek.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi ve BİHAT 2016 Başkanı Prof. Dr. Ufuk Özgen, yaptığı yazılı açıklamada, ortak paydası bitkisel ilaç hammaddesi olan tüm tarafları, 31 Ağustos-5 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenleyecekleri BİHAT 2016'da bir araya getireceklerini belirtti.

Özgen, mutlu ve nitelikli bir yaşam sürdürmenin yolunun sağlıklı olmaktan, sağlıklı olmanın yolunun ise sağlıklı iken onu korumaktan ya da sağlık sorunları ile karşılaşıldığı durumlarda, genellikle ilaç tedavisinden geçtiğini vurguladı.

Gerek sağlıklı bir yaşam sürdürmekte gerekse ilaçla tedavilerde bitkisel ilaç hammaddelerinin öneminin büyük olduğunu ifade eden Özgen, "Bitkilerin, insan hayatının vazgeçilmez ve ertelenemez bir ihtiyacı olan ilacın önemli kaynaklarından birini oluşturduğu bilinen bir gerçektir." değerlendirmesinde bulundu.

Özgen, toplantının ana temasının, "Türkiye'de Tıbbi Bitkilerin Standardizasyonu: Tohumdan Fitofarmasötiğe" olarak belirlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bunun yanında, bitkiler ve bitkilerden elden edilen ilaç hammaddeleri üzerinde yapılan kimyasal, biyolojik aktivite, tıbbi bitki kültürü, morfolojik, anatomik, kültürel ve yasal çalışmalar da toplantının diğer konularını oluşturacaktır. Toplantıda, bitkisel ilaç hammaddeleri ile ilgili bilgileri ve güncel gelişmeleri bir kez daha gözden geçirmeyi hedefliyoruz. Böylesi önemli ve kapsamlı bir konuda birlikte düşünmek, beraber değerlendirmek ve geleceğe ışık tutacak sonuçlar üretmeyi amaçlıyoruz."

Özgen, bilimsel toplantıların ardından Batum Botanik Parkı ile doğa harikası Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası'na bilimsel gezi gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.