Güncel
20 Mayıs 2017 17:05 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:30

"Anadolu Ana Dolu" tiyatro oyunu

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan:- "Ben gençlerimizden umutluyum. Bu coğrafyanın mayasında vatan aşkı, memleket sevdası vardır. Bunu en net biçimde 15 Temmuz'da gördük. Cesaretlerini çelikten bir zırh gibi kuşanarak tankların karşısına çıktı gençlerimiz. Çünkü bu millet bayrağına...

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk milletinin bayrağına aşık olduğunu belirterek, "Ben gençlerimizden umutluyum. Bu coğrafyanın mayasında vatan aşkı, memleket sevdası vardır. Bunu en net biçimde 15 Temmuz’da gördük." dedi.

Ümraniye Belediyesinin düzenlediği ve Beyoğlu'ndaki Emek Sahnesi'nde sahnelenen "Kurtuluş Savaşı'ndan 15 Temmuz'a Kahraman Kadınlarımız Anadolu Ana Dolu" isimli tiyatro oyunu öncesinde yaptığı konuşmada, tarihten bugüne vatanın bekası, milletin selameti için canlarından geçen bütün şehitleri, rahmetle ve minnetle andığını söyledi.

Şehitlerin mirasına layık olmak gerektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ruhları şad olsun. Allah bizleri onların mirasına layık kılsın. Nene Hatunu, Nezahat Onbaşı'yı, Tayyar Rahmiye'yi, Şerife Bacı'yı belki hiç tanımadık. Ama ruhlarımız ezeli bir tanışıklık içinde aynı yöne bakıyor. Kalplerimiz aynı değerler için atıyor. Keza aynı havayı soluduğumuz, bizden bir parça olan 15 Temmuz şehitleri bize bu vatanın ortak değerlerini hatırlatan canlarımızdır. Her biri üzerinde yaşadığımız toprağın şah damarımız olduğunu işaret ederek aramızdan ayrıldı. Tıpkı İstiklal Harbi gibi milli bir kıyam olduğunu gösterdi. Şairin dediği gibi, 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' Demet Sezer, Ayşe Aykaç, Cennet Yiğit, Gülşah Güner, Kübra Doğanay, Seher Yaşar,Sevda Güngör, Sevgi Yeşilyurt, bu vatanı vatan yapan kadınlar olarak tarihe geçtiler ruhları şad olsun."

Şehitlere olan borçların ne yapılırsa yapılsın ödenemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Şehitlerin emanetlerini yaşatmak için bize düşen, vatanın bütünlüğünü, millet birlikteliğini korumaktır. Böyle buluşmalar vatan millet duygusu etrafında kenetlenme duygusunu güçlendiriyor, sorumluluklarımızı hiç unutturmuyor. Anadolu'nun nice güzel yürekli ana ile dolu olduğu gerçeğini bir kez daha vurguladığı için Ümraniye Belediyesi’ne takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.

- "Anadolu vicdanın, merhametin kalesidir"

Sahne alacak bütün sanatçıları tebrik eden Emine Erdoğan, şehitlerin ışığının kendilerini onaracağını ve güç vereceğini, halkın destanını yazmaya devam edeceklerini ifade etti.

Türkiye'nin tarihin tüm dönemlerinde hedef olduğunu ve topraklarına göz konulduğunu aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizim de ona gözümüz gibi bakmamız, değerini anlayarak yaşamamız ve yaşatmamız gerekir. Bunu ancak bilinçli ve vatansever gençlik sayesinde yapabiliriz. Ben gençlerimizden umutluyum. Bu coğrafyanın mayasında vatan aşkı, memleket sevdası vardır. Bunu en net biçimde 15 Temmuz’da gördük. Cesaretlerini çelikten bir zırh gibi kuşanarak tankların karşısına çıktı gençlerimiz. Çünkü bu millet bayrağına aşıktır.

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü/ Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü / Işık ışık, dalga dalga bayrağım! / Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım/ İnsanımız bu dizelere meftundur, bağlıdır. Bayrağın dalgalandığı yerde ne korkuya ne kedere yer verir. Anadolu vicdanın, merhametin kalesidir. Sadece bu toprakların insanının değil, mazlumun mağdurun da umududur. Kalenin yılmaz bekçileri ise yiğitler doğuran yeri geldiğinde cepheyi tutan kadınlardır. Zaman ne kadar değişirse değişsin şartlar ne kadar farklılaşırsa farklılaşsın, bu topraklar cesur evlatlarını mert kadınlarını yetiştirmeye devam edecektir. Yeri geldiğinde anne şefkatiyle, yeri geldiğinde cesur yürekleriyle nene hatunların bayrağı hiç düşmeyecektir."

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da kadınların kahramanlıklarının, milletin istikbalinin en önemli kaynakları olduğunu ifade ederek, "Anadolu kadınının vatan aşkı ve vatan için direnmesi Kurtuluş Savaşı'nda nasılsa, 15 Temmuz’da da aynı şekilde tecelli edişine şahit olduk. Kahramanlık destanlarımızın altın sayfalarına adlarını yazdıran insanları daima hatırlayacağız." dedi.

Konuşmaların ardından, Kurtuluş Savaşı'ndan 15 Temmuz'a kadar Türk tarihinde yer etmiş simge kadınlar Nene Hatun, Nezahat Onbaşı, Kara Fatma, Şerife Bacı ve Demet Sezen gibi kahraman kadınların hayatlarından kesitlere yer verilen tiyatro sahnelendi.

Şehit ve gazi yakınlarının da izlediği oyun sonrasında Emine Erdoğan ve misafirler, oyuncularla fotoğraf çektirdi.