Teknoloji
12 Mayıs 2016 15:59 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:53

"2. Biyoteknoloji Günleri"

- NKÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arat:- "Türkiye'nin farklı üniversitelerinden biyoteknoloji alanında çalışmalar yapan çok değerli hocaları düzenlenen konferansa davet ettik. Türkiye'de yapılan çalışmaları, bununla ilgili kısıtlamaları, engelleri, yapmamız gerekenlerin ne olduğu.

TEKİRDAĞ (AA) - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyoteknoloji Topluluğu tarafından, "2. Biyoteknoloji Günleri" düzenlendi.

NKÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat, Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden biyoteknoloji alanında çalışmalar yapan çok değerli hocaları düzenlenen konferansa davet ettiklerini söyledi.

Konuşmacıların, biyoteknolojiye dair dünyadaki gelişmeleri, Türkiye'de yapılan çalışmaları, bununla ilgili kısıtlamaları, engelleri, yapmamız gerekenlerin ne olduğu üzere bilgi vermek için geldiklerini kaydeden Arat, "Öğrencilerimiz katılıyor, bütün öğretim üyelerimiz katıldı. İdari personelimizin katıldığı bir toplantı oldu." dedi.

NKÜ Biyoteknoloji Topluluğu olarak hedeflerinin, Biyoteknoloji Bölümü'nde eğitim alan öğrencilere mesleki bakış açısı kazandırmak olduğunu ifade eden Arat, şunları kaydetti:

"Aslında bizim hedefimiz daha çok genç arkadaşlara, buradan yetişecek ve mezun olacak arkadaşlara, güzel bir perspektif vermek, hem de kendilerinin karşısına rol modeller çıkartmak. Buradan mezun olduktan sonra biyoteknoloji ile ilgili neler yapabilirler, önlerinin ne kadar açık olduğunu göstermek için düzenlediğimiz bir organizasyon bu."

Konferansta "Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar (GDO) ve İlgili Biyogüvenlik Mevzuatı" konulu sunum yapan Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, GDO ile ilgili yanlış bilgiler hakkında uyarılarda bulundu.

Toplumun GDO'lu gıdalar konusunda yanlış yönlendirildiğini, bu konuda çalışmaların ülkemizde yasak olduğunu ve bu yasakların Avrupa'da bile olmadığını savunan Yardımcı, GDO'lu ürünlerin aslında insanlığın faydası için üretildiğini, dolayısıyla korkulacak ürünler olmadığı tezi üzerinde durdu.

2. Biyoteknoloji Günleri kapsamında düzenlenen konferansta ayrıca Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Türkan, Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, İstanbul Üniversitesi Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOGEM) Müdürü Prof Dr. Şule Arı ile 19 Mayıs Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Mehmet Kuran da birer sunum gerçekleştirdi.